EDIȚIA a II-a
Prin acest eveniment cultural organizat în perioada 21-22 septembrie 2023, cu prilejul apariției cărții „Utopia sau criza imaginarului”, dorim să celebrează într-un mod interactiv contribuția științifică a academicianului francez cunoscut pentru munca sa de cercetare asupra structurilor antropologice ale imaginarului, mitologiei, mitanalizei și imaginației simbolice.
La acest eveniment cultural vor participata invitaţi din țară și străinătate, specialişti recunoscuţi, inclusiv din mediul academic. Invitatul de onoare al Zilelor „Gilbert Durand“ la Craiova este Jean-Jacques Wunenburger, profesor universitar doctor la Université „Jean Moulin“ Lyon 3 doctor honoris causa al Universității din Craiova, discipol al lui Gilbert Durand, fondator al Centrului „Gaston Bachelard” de la Universitatea Bourgogne din Dijon, inițiatorul mai multor centre de cercetare ale imaginarului în Europa, America și Asia, președinte „Association des Amis de Gilbert Durand”, președinte CRI2i. Jean-Jacques Wunenburger este unul dintre acei filosofi postmoderni, care, pe linia parintilor fondatori ai conceptului de imaginar (Gaston Bachelard, Gilbert Durand, Henry Corbin si Mircea Eliade) deschid o perspectiva noua în înțelegerea gândirii figurative astăzi.
Vor mai participa: Nadeja Ivanov, Constantin Ivanov, Liliana Danciu, Petru Adrian Danciu.
Evenimentul se va desfășura la sediul Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, pe parcursul a două zile.
Prima zi va începe cu conferința de deschidere ținută de invitatul de onoare (intervalul orar 10:30-12:30), ce va avea ca temă „Utopia sau criza imaginarului”, cu specificația că ultima jumătate de ora va fi dedicată întrebărilor din public.
A doua zi va cuprinde patru lansări de carte, urmate de dezbateri pe tema interdisciplinare și de filosofia imaginarului (intervalul orar 10:30-12:30): · Mircea Eliade. Oglinzile arhetipale ale erosului de Nadeja Ivanov (Prefață de Ionel Bușe, Epigraf, 2022); · Arhetipuri, stereotipuri si imagini ale femeii (de la Ghilgames la Mircea Cărtarescu) de Liliana Danciu (Eikon, 2021); ·Răul. Interpretări literare de Constantin Ivanov (Prefață de Constantin Dram, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași 2022); · Demonologia basmului popular românesc. Motivul Zmeului de Petru Adrian Danciu (Tracus Arte, 2019). Cărțile lansate tratează dintr-o perspectivă integratoare, interdisciplinară, conceptul de imaginar și raportul acestuia cu ideea de raționalitate. Volumele se adresează cercetătorilor, profesorilor, studenților și tuturor celor interesați de dinamica transformarilor imaginarului în cultura contemporană.
Evenimentul este organizat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu” în colaborare cu Universitatea din Craiova, Centrul „Mircea Eliade”, revista „Mozaicul” și Editura Aius.